ADANA VE ÇUKUROVA HAVALİMANLARI ANALİZİ

ADANA VE ÇUKUROVA HAVALİMANLARI ANALİZİ Adana havalimanı, Türkiyenin ilklerinden olarak 1937 ylılında kurulduğundan beri  Adana Mersin K.maraş  Hatay Osmaniye Tarsus Ceyhan İskenderun gibi metropollere  ve hinterlandındaki tüm yerleşkelere  yolcu ve yük taşımacılığı olarak hizmet vermiş ,tarım sanayi ve ticari alanda çok büyük girdilerin sağlanmasında çok uzun yıllar rol oynamıştır. 6 şubat deprem sürecinde bir kez […] ADANA VE ÇUKUROVA HAVALİMANLARI ANALİZİ yazısı ilk önce My Blog üzerinde ortaya çıktı.

Ağustos 16, 2023 - 14:01
 0  282
ADANA VE ÇUKUROVA HAVALİMANLARI ANALİZİ

ADANA VE ÇUKUROVA HAVALİMANLARI ANALİZİ

Adana havalimanı, Türkiyenin ilklerinden olarak 1937 ylılında kurulduğundan beri  Adana Mersin K.maraş  Hatay Osmaniye Tarsus Ceyhan İskenderun gibi metropollere  ve hinterlandındaki tüm yerleşkelere  yolcu ve yük taşımacılığı olarak hizmet vermiş ,tarım sanayi ve ticari alanda çok büyük girdilerin sağlanmasında çok uzun yıllar rol oynamıştır.

6 şubat deprem sürecinde bir kez daha ortaya çıkmıştırki,12 ay iniş kalkış trafiğine elverişliliği, lokasyonu ve daha birçok sunduğu avantajla krizin yönetilmesinde ana eksen olmuştur.

Peki dünyada şehrin ortasında kalmış ender havalimanlarından biri olan Adana Havalimanı yaşlı ve yorgun, uzun yıllar eklektik yapılar, binalar silsilesi ile çağdaş hizmet verebiliyor mu? Gözlemler, eldeki bilgiler, analizler bu konforu sunamadığı yönünde.

İstimlak yoluyla genişleyip yenilemenin maliyetinin çok yüksek olduğu, rasyonel bir yaklaşım olmadığı teknik açıdan bakanların görüşü.

Tabii ki işin siyasi boyutu var. Elbette Adana için kayıp olur limanın taşınması.

Öte yandan kompakt bir yapı tasarımı ile Çukurova havalimanı mutlaka çağdaş ihtiyaç konfor ve kolaylıkları ortaya koyacaktır. Buraya raylı sistemle ulaşımın ilave edilmesi yolcu yük tarım ticari sağlık spor sanayi girdileri ile ülke ve bölge ekonomisine çok daha büyük katkı sağlayacağı açıktır.

Ancak Adana için kayıp da verdirilmemesi kadar büyük ekonomik katkıları için çukurova’nın da desteklenmesi en rasyonel çözüm gibi görünüyor.

              ADANA SİVİL HAVACILIKTA BAŞKA ROLLER ALARAK DEVAM EDEBİLİR

Bu noktada uçuşan fikirlerden birisi Adana’nın yukarda bahsettiğimiz gibi 12 ay uçuşa elverişli oluşu bir çözüm olarak Türkiye’deki tüm uçuş okullarının burada toplanmasının zorunlu hale getirilmesi uçuş trafiğinde ideal bir yedek liman ilan edilişi, 6 şubat benzeri veya türevleri gibi kriz yönetimi gerektiren hallerde devreye gireceğinin ilanı buranın varlığını sürdürecektir.

              DEVLET VEYA ÖZEL YAPILARDAKİ YÖNETİCİ PROFİLLERİNİN YETERLİLİĞİ

Havalimanları özellikle de Adana ve Çukurova, yayınlarımızda özel dosyalar olarak ele alınacaktır .Hızın çok önem kazandığı günümüzde, havayolu elbette büyüteç altına alınacaktır.24 saat yaşayan bir organizma gibi açık olan ,on binlerle ifade edilen yolcu sirkülasyonu, yüzlerle ifade edilen uçuş trafiği, binlerle ifade edilen çalışan sayısı, çok sayıda paydaşları, bunların birbirleriyle etkileşimleri harmonizasyonları veya uyumsuzlukları, ortaya çıkan sorunlar, bunlara paydaşların yaklaşımları , özellikle de gerek devlet  gerekse de özel yapılardaki yönetici profillerinin paydaşlar arasında oyun kurucu olarak yeterlilikleri ve liyakat kriterlerini ne kadar karşılayabildikleri ele alınacaktır.

Ayrıca bu konularda daha sonra düşünenlerin düşüncelerine de yer vereceğiz.

 

TÜRKİYE YÜZYILININ VİZYONERİ DHMİ GENEL MÜDÜRÜ VE Y.K.B HÜSEYİN KESKİN

Havalimanları ile ilgili dosya açtığımızda elbette ki ülkemizin sivil havacılık da en önemli oyun kurucusunun tepesindeki isim teğet geçilemez.

Yukarıda da bahsedildiği gibi bunca paydaşın yolcunun çalışanın vs.nin rol aldığı bir konuda devlet boyutu olsun özel sektör boyutu olsun tepe ismin  liyakati ve vizyonu önemli.

Ülkemizin bu alandaki tartışmasız kurumu DHMİ dir. Buradaki tepe isme baktığımızda , onca başarılı özel sektör refleksine eklenen son yıllardaki devlet deneyimiyle ortaya Türkiye Yüzyılı vizyoneri olarak yılda 182 milyon yolcu trafiğine ulaşmış bir ağı başarıyla yöneten Hüseyin Keskin’i gözlemliyoruz. Yani DHMİ yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü Hüseyin Keskin.

 

 

 

ADANA VE ÇUKUROVA HAVALİMANLARI ANALİZİ yazısı ilk önce My Blog üzerinde ortaya çıktı.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow